Zgodovina pop glasbe – zakaj je tako priljubljena?

Pozabite na pitje energijskih pijač za izboljšanje koncentracije in jemanje zdravil za povečanje možganskega potenciala. Vse, kar dejansko potrebujete, je glasba! Tako je. Moči glasbe so neskončne, kar ni zelo presenetljivo, a ste vedeli, da je poslušanje glasbe in predvsem igranje inštrumenta lahko koristno za vaš um? Raziskave kažejo, da lahko in da vsekakor ne smemo podcenjevati, kaj lahko naredi za nas.

Zakaj je igranje inštrumenta koristno za um?

V zadnjih letih so znanstveniki naredili ogromen napredek pri razumevanju delovanja naših možganov z uporabo fMRI in PET skeniranja. Vsaka posamezna dejavnost, ki jo izvajamo, ima ustrezno področje v možganih, ki se aktivira, ko izvajamo to dejavnost. Ko človek posluša glasbo, se v delčku sekunde aktivirajo številni različni deli možganov, da bi razumeli vse elemente, kot sta melodija in ritem. Nič pa ne aktivira možganov tako kot predvajanje glasbe – hkrati zajame obe hemisferi in skoraj vsa področja možganov, predvsem vidna, slušna in motorična področja. Če to pogosto počnete, redno vadite igranje inštrumenta, ima lahko dolgoročne koristi in spremenite strukturo in delovanje možganov na bolje.

Kakšne spremembe povzroči igranje inštrumenta v vaših možganih?

Nevroznanstveniki so lahko dokazali, da učenje in igranje inštrumenta povečuje sivo snov v več možganskih odsekih in krepi povezave med temi odseki. Glasbeni trening lahko izboljša tudi verbalni spomin in prostorsko sklepanje. Na dolgotrajni spomin vpliva in izboljšuje tudi igranje inštrumenta. Glasbenost in redna vadba lahko vodita do boljšega razvoja možganov otrok. Ne samo to, glasbeniki so tudi bolj mentalno budni in boljši pri kombiniranju informacij iz različnih čutil. Učenje v mladosti ima boljše in bolj drastične rezultate kot začetek pozneje v življenju, čeprav za izboljšanje možganskih funkcij nikoli ni prepozno. Druge težave, pri katerih igranje inštrumenta pomaga, so starostno poslabšanje sluha, disleksija in demenca.

Za kaj je še koristno igranje inštrumenta?

To ni presenetljivo, a igranje inštrumenta vas osreči in sprosti. Delati tisto, kar ljubiš, in se znebiti stresa je vedno dobro za možgane, telo in dušo. To vam bo pomagalo živeti srečnejše življenje in se izogniti depresiji in tesnobi. Pomaga tudi bolnikom pri okrevanju in ima zelo pomirjujoč učinek na otroke, rastline in živali. Če ste del skupine, benda ali se preprosto poučujete z drugimi ljudmi, boste izboljšali komunikacijo in sodelovanje z drugimi ljudmi ter popravili tudi nekatere odnose. Ko potrebujete hiter izbruh koncentracije, je igranje na inštrument odlična metoda, saj poveča pretok krvi v možganih, ki posledično sprošča energijo.